بی بی سی وماجرای ادعای امارت
قمار خبری بی بی سی همگام با قمار سیاسی امارات
مسئله ادعای امارات درباره جزایر سه گانه که براساس نظر کارشناسان ادعای غیر مستددل ومنطقی است در چند روز گذشته به یکی از مسائل مهم و مورد نظر رسانه ها ی غربی به ویژه بی بی فارسی تبدیل گردیده!.آن چنان که این رسانه غربی فارسی زبان در چند روز اخیر بخش قابل توجهی از خبرهای خود را به این موضوع اختصاص داده وسعی در گسترش دامنه خبری آن داشته است.
دراین میان برخی از کارشناسان براین باورند که در پس این نوع خاص پوشش خبری که بی بی سی فارسی دراین باره اعمال داشته مسائل خاصی نهفته است که بی ارتباط با جهت گیریهای اخیر غرب در این باره نمی باشد.به ویژه که در چندین روز اخیر شاهد این مسئله بوده ایم که کاخ سفید در اقدامی کاملا غیر حرفه ای وغیر حقوقی در اموری که بر اساس مفاد منشور سازمان ملل صراحتا مصداق دخالت در امور داخلی دیگر کشورهاست وارد شده وهمین مسئله موجب رنجش ایران شده است.
علاوه براین در چند روز اخیر بی بی سی فارسی بدون توجه به این دخالت آمریکا وانگلستان دراین موضوع وبدون اعمال پوشش خبری براین مسئله سعی کرد که تمرکز خود را روی ادعای امارات متمرکز کنند و به عناوین مختلف دراین باره با محوریت ادعای امارات، بحثهای گوناگونی را مطرح کنند.
این پوشش خبری در حالی از سوی بی بی سی فارسی در این باره به این صورت اعمال شده که براساس نظر کارشناسان عدم توجه به پیشینه تاریخی این ماجرا از سوی بی بی سی جای سوالات جدی دارد.
دکتر پرویز صداقت پور،استاد ارتباطات وکارشناس رسانه،دراین زمینه براین باور است که بی بی فارسی باید در کنار ادعای امارات به پیشینه تاریخی بحث هم توجه خاصی می داشت چرا که اصل حرفه ای خبر به این صورت است.درواقع بی بی سی با این نوع خبر رسانی در این باره به نوعی اصلهای حرفه ای پوشش خبری را زیر سوال برده است.
این استاد دانشگاه همچنین درباره چرایی علت این کار از سوی بی بی سی می گوید:تاکتیک خبری «شفاف وگنگ» که به نظر می رسد دراین ماجرا از سوی بی بی سی مورد استفاده قرار گرفته معمولا در شرایطی به کار گرفته می شود که یک رسانه قصد نادیده گرفتن یکی از طرفین را داشته باشد.یعنی به تعبیری در این تاکتیک تلاش می شود تا یک بخش از ماجرا که دراین جا، ادعای امارات بوده به صورت واضحی برجسته شود واین طرف کاملا برای بیننده شفاف گردد واز سوی دیگر طرف مقابل را کاملا گنگ کرد،که براساس بررسی های ما، این گنگیت خبری در مورد صحبتهای مقامات ایرانی واسناد تاریخی آنها به کار گرفته شده است. یعنی به تعبیری دیگر بی بی سی در یک طرف سعی می کند با پوشش خبری ولحظه به لحظه گفته های مقامات اماراتی به بیننده محق بودن امارات را القا کند ودر طرف مقابل با کم رنگ پوشش دادن صحبتهای مقامات ایرانی،مالکیت ایران بر سه جزیره را در ذهن بیننده به شدت تحت الشعاع قرار گیرد.
همچنین پور صداقت درباره اینکه آیا این حرکت هم خوانی با خط ومشی حرفه ای رسانه ها دارد یا خیر؟به مسئله اصل و واقعیت خبراشاره می کند و می گوید:اولین اصل و جوهره خبر رسانی آن هم در شبکه های خبری بیان گفته های هر دو طرف است و هنگامی که این مسئله مد نظر قرار نگیرد در واقع آن شبکه خبری زیر سوال خواهد رفت که از قرار معلوم این اتفاق برای بی بی سی در ماجرای ادعای امارات رخ داده است.برهمین اساس ،این شبکه نتوانسته مخاطب ایرانی را نسبت به بی طرفی خود اقناع کند.همچنین به تعبیر این کارشناس مستقل رسانه،نباید این مسئله هم فراموش شود که تمام اعتبار یک رسانه به بحث اقناع گونگی آن است ودر صورتی که مخطاب عامش دراین باره اقناع نشود به اعتبار آن ضربه می خورد.
به نظر می رسد که براساس نظر این کارشناس رسانه بی بی سی هم روی اعتبار خود قمار کرده،قماری که همگام با قمار سیاسی امارات صورت پذیرفته است که این موضوع می تواند هزینه های حرفه ای قابل توجهی برای بی بی سی فارسی داشته باشد.